Capitalele fotbalului: Londra

8
645

Un stil de joc în fiecare cartier

Puține orașe din lume se pot lăuda cu 20 de derby-uri pe an în prima ligă de fotbal a țării, la un nivel fantastic. Londra, da. Capitala Marii Britanii și-a câștigat un loc privilegiat în fotbalul european și mondial. Ce exemplu poate fi mai elocvent decât ultima ediție a Ligii Campionilor, acolo unde, în semifinale, două din cele patru echipe, erau din Londra.
La o succintă trecere în revistă, Londra contorizează 13 cluburi de fotbal, cinci dintre ele activând în Premier League, așa că vă puteți crea o impresie de cum este atmosfera într-un week-end fotbalistic pe malurile Tamisei. Nu există cartier în Londra care să nu aibă măcar o poveste de spus în legătură cu echipa sa de fotbal.

Probabil că cea mai mare rivalitate din capitala Albionului este cea dintre Arsenal și Tottenham Hotspur, două cluburi care au pus rădăcinile duelurilor lor undeva prin 1919. În acel an, prima divizie engleză a mărit numărul echipelor participante de la 20 la 22, ceea ce a presupus ca pentru moment să nu retrogradeze nici o echipă în divizia secundă. Totuși, oficialii federației au decis ca ultima clasată să retrogradeze în cea de-a doua ligă și să urce ce-a de-a treia clasată de acolo. Marea defavorizată a fost Tottenham care s-a văzut nevoită să coboare nivelul, în timp ce Arsenal a urcat în Premier. Atunci s-a născut marea rivalitate dintre tunari și Spurs.

Scoala, biserica, fabrica

Arsenal și Tottenham exemplifică nașterea și propagarea fotbalului în Londra. Arsenal a luat ființă, fondat fiind de un grup de muncitori ai unei fabrici de armament, iar Tottenham de către un grup de elevi ai unui liceu evreiesc. Fabrica și școala ( alături de biserică, Fulham a luat naștere în Saint Andrews ) sunt simbolurile sub care au luat naștere cluburile de fotbal londoneze.

Londra însă, nu înseamnă doar Arsenal, Tottenham, Chelsea, West Ham United sau Fulham, chiar dacă între timp, Chelsea, echipa aristocrației, s-a transformat în cel mai puternic club din capitală datorită banilor lui Abramovich. În Championship Division ( a doua divizie din Anglia ) mai militează alte două echipe londoneze: Crystal Palace, Quenens Park Rangers în timp ce Charlton Athletic a retrogradat în acest sezon spre League One ( cea de-a treia divizie engleză ), acolo unde joacă alături de Leyton Orient ( una dintre cele mai vechi echipe din oraș, fondată în 1881 ) și de Milwall. Puțin mai jos, în League Two, alte trei echipe; Barnet, Brentford și Dagenham. Aceștia din urmă sunt un caz curios, pentru că dacă majoritatea echipelor londoneze au peste 100 de ani ca vârstă, ei s-au format ca echipă abia în 1992 având ca bază uniunea altor cluburi mai mici.

Amatori cu pedigree

Trecând de fotbalul profesionist, Londra este inundată de cluburi de amatori, unele dintre ele cu puternice rădăcini în istorie. Este cazul celor de la Cray Waderers, club cu nu mai puțin de 149 de ani în spate sau al celor de la Leyton FC, cel de-al doilea club ca vârstă , cluburi care trăiesc cu speranța că unul din jucătorii lor vor fi ochiți de maril puteri enumerate mai sus care să le mai împrospăteze puțin conturile bancare.

Londra nu este doar capitala Marii Britanii ci este și capitala fotbalistică a insulei, iar ei susțin că și a lumii, dacă facem referință la audiențele transmisiunilor televizate pe întreg mapamondul. Iar faptul că două echipe din Londra au jucat în semifinalele Ligii Campionilor sezonul trecut, este doar o dovadă a acestui fapt.

Cluburi de fotbal în Londra:


Chelsea: Cel mai puternic club din Londra, unul dintre granzii Europei. Însă nu a fost mereu așa. De la nașterea sa în 1905, au trebuit să treacă 50 de ani până au câștigat primul titlu și alți 40 până să devină un aspirant serios la câștigarea campionatului. A ajuns mare o dată cu sosirea lui Roman Abramovich.

Arsenal: Este clubul londonez cu cel mai bogat palmares și cu cel mai mare număr de suporteri. A fost fondat în 1986 iar cele mai reprezentative nume din istoria sa sunt Herbert Chapman, antrenorul care a revoluționat sistemul tactic englez în anii 20 ai secolului trecut, impunând pasa în adâncime și rezultatul de 1-0 și Arsene Wenger, cel care a făcut exact invers, promovând fotbalul pe bază de pase din prima și spectacol.

Fulham: Nu a câștigat nici un titlu până acum. Dimpotrivă. A tot urcat și coborât din divizie în divizie. În 1968, de exemplu, în momentul în care Fulham a retrogradat din Premier în divizia secundă, conducerea clubului a promis că nu se va sta acolo decât un an. Zis și făcut.biggrin În următorul sezon, Fulham a coborât în divizia a 3-a.

West Ham United: Unul dintre cele mai simpatice cluburi din Anglia, asta datorită muncii deosebite pe care o fac în propria pepinieră. De acolo au ieșit nume ca Bobby Moore, Geoff Hurst, Paul Ince, Rio Ferdinand, Frank Lampard sau Joe Cole. Sunt caracterizați ca un club extrem de serios, asta și pentru că din 1989, antrenorul a fost schimbat doar de cinci ori.

Tottenham: A fost fondat în 1982 și este considerat echipa comunității evreiești din nordul Londrei. Este primul club englez care a câștigat un trofeu internațional: Cupa Cupelor în 1963.
Cu doi ani înainte au fost protagoniști unei alte premiere în Anglia câștigând eventul.

Queens Park Rangers: Câștigători ai Cupei Ligii în 1967, cei de la Queens mențin o mare rivalitate cu Chelsea și Fulham, datorită poziționării lui în aceeași zonă geografică a Londrei. Detaliul curios: de la fondarea sa în 1882 a jucat precum gazdă pe 12 stadioane diferite.

Charlton Athletic: A fost fondat în 9 iunie 1905, iar primul titlu câștigat a fost Cupa Angliei în 1945. Acum în League One, cea de-a treia divizie engleză.

AFC Wimbledon: Club fondat în 2002 de un grup de susținători al vechiului Wimbledon, în momentul în care conducerea acestora au decis să mute echipa în Milton Keynes și să îi schimbe numele în Milton Keynes Dons.

Cray Wanderers: Cea mai veche echipă din Londra. Fondată în 1860 de către un grup de muncitori ce lucrau la construcția căii ferate ce urma să unească Londra de coasta Marii Britanii. Nu a jucat niciodată într-o ligă profesionistă.

Stelele Londrei

John Terry: Nu este cel mai bun jucător al celor de la Chelsea, însă este cel mai carismatic și cel mai reprezentativ, mai ales după ce a refuzat oferta generoasă a celor de la Manchester City. Căpitanul echipei, crescut în pepiniera clubului, născut în Londra. Considerat unul dintre cei mai buni fundași centrali din lume, controlează aproape la perfecțiune jocul aerian. De altfel, Terry este și unul dintre cei mai bine plătiți fotbaliști din Premier League.


Cesc Fabregas: Spaniol, tânăr ( 22 ani ), noul idol de pe Emirates Stadium. A ajuns la Arsenal la vârsta de doar 16 ani iar între timp s-a transformat în cel mai bun jucător al echipei. La Londra există temerile că în curând va fi tentat să plece spre Barcelona, acolo unde a și crescut de mic ca fotbalist.

Robbie Keane: Căptanul celor de la Tottenham, club la care poartă în spate toată responsabilitatea atacului încă din 2002, cu o mică pauză eșuată anul trecut la Liverpool, acolo unde a stat doar șase luni de zile.

Mark Noble: Una dintre promisiunile fotbalului englez pentru viitor. Mijlocaș ofensiv crecut la echipele de juniori ale celor de la West Ham, a debutat cu prima echipă la doar 17 ani. Acum are 22 și este una din piesele de bază ale antrenorului Gianfranco Zola.

Didier Drogba: Unul dintre cei mai buni atacanți ai lumii, mai mult ca sigur unul dintre cei mai buni atacanți ce au trecut în ultimii ani prin Premier League. Elementul cheie al lotului format de Abramovich la Chelsea.

Schwarzer: Portarul veteran al celor de la Fulham este, la cei 36 de ani ai săi, unul dintre motivele pentru care echipa nu a avut probleme cu retrogradarea din Premier League în sezonul trecut. A ajuns la Fulham anul trecut și nu i-a trebuit mult pentru a câștiga respectul colegilor și al fanilor.

Stadioane din Londra:

Wembley – 89 000 locuri

Unul dintre cele mai celebre stadioane din lume, proprietate a Federației Engleze de Fotbal. A fost reconstruit din temelii și repus în funcțiune în 2007.

Emirates Stadium – 60 400 locuri

Locul de joacă al celor de la Arsenal, și el un stadion nou, înlocuitor al vechiului Highbury. A fost construit pentru a primi numărul tot mai mare de suporteri ai echipei.

Stamford Bridge – 42 500 locuri

Construit în 1905, peste resturile unui vechi complex de atletism, inițial trebuia să fie stadionul celor de la Fulham, însă aceștia au refuzat să joace pe el. Proprietarii erau pe punctul de a îl demola, în momentul în care Frederik Parker l-a convins pe Gus Mear, cel care îl construise că ar fi mai bine să fondeze un club nou care să joace acolo decât să arunce banii dați pe construcția stadionului pe apa sâmbetei. Așa s-a născut, odată cu Stamford Bridge și clubul Chelsea.

White Hart Lane – 36 200 locuri

Stadionul celor de la Tottenham, cu o vârstă de 110 ani. În timpul în care a fost reconstruit Wembley-ul, a fost gazda naționalei de fotbal a Angliei. Cei de la Tottenham au și ei un proiect prin care urmează să îl demoleze și să construiască altul pe același teren.

Boleyn Ground: 35 000 locuri

Cunoscut și ca Upton Park, stadion pe care joacă West Ham United. Tribunele sale au primit nume specifice: Bobby Moore, Dr Martens, Centenary și The East.

The Valley – 27 100 locuri

Aici joacă Charlton Athletic, un club cu un număr mare de suporteri în oraș. Din când în când aici se mai joacă partide de rugby.

Selhurst Park: 26 300 locuri

Situat în cartierul Croydon, pe el joacă Crystal Palace, echipă care a trebuit să îl împartă între 1985 și 2003 cu alte cluburi rivale precum Wimbledon sau Charlton.

Craven Cottage – 24 500 locuri

Stadionul ăsta are una dintre cele mai ciudate tribune între stadioanele englezești, construită în întregime din lemn, tribună numită Johnny Haynes. Naționala Irlandei a jucat aici de câteva ori în calitate de gazdă unele meciuri amicale.

The New Eden – 20 100 locuri

Interesant nume, nu?biggrin Este cel de-al nouălea stadion din Londra ce depășește numărul celor 20 000 de locuri. Eh? Infrastructură nu glumă.biggrin Situat în partea de est a orașului, pe el joacă Milwall. Este un stadion nou, inaugurat în 1993.

surse foto: wikipedia, yahoo images, billysportsmap

Articolul precedentStatistica Ligii 1 – 2009/2010: Cifrele runde a III-a ( + Rezumate Video )
Articolul următorEXCLUSIV BDF: De prin cifre adunate

8 COMENTARII

  1. Articolul este foarte interesant , dar aveti mai multe greseli.'' Arsenal: Este clubul londonez cu cel mai bogat palmares și cu cel mai mare număr de suporteri. A fost fondat în 1986 iar cele mai reprezentative nume din istoria sa sunt Herbert Chapman, antrenorul care a revoluționat sistemul tactic englez în anii 20 ''Tottenham: A fost fondat în 1982 și este considerat echipa comunității evreiești

  2. The New Den,nu Eden.Sunt ceva greseli,dar la un articol atat de complex,se mai fac si greseli.Cred ca il preiau imediat cei de la gsp.

  3. Salutare,Am si eu o intrebare. Stiti cumva daca sunt ceva meciuri importante in Londra in data de 28 sau 29 noiembrie 2009. M-au rugat niste prieteni sa ma interesez, dar eu nu prea am habar.Merci,Iulia

  4. IuliaPe 29 noiembrie se joacăEverton – Liverpool ora 13.30 și Arsenal – Chelsea orele 16.00 ( ora Londrei ). Asta e într-o duminică.Sâmbătă, pe 28, tot in Londra, se joacă Fulham – Bolton și West Ham – Bunrley, ambele la ora 15.00.Dacă mergeți pe acolo, trimiteți-ne o amintire ceva, foto sau video 🙂

  5. O sa le transmit prietenilor mei sa nu vina fara poze.:) Dar mai stii si alte detalii de genu pret intrare si locatie?Iulia

  6. Am sa incers sa ma informez. Intra maine sau poimaine aici si sper sa iti dau u un raspuns.

  7. IuliaPe 29 noiembrie se joacăEverton – Liverpool ora 13.30 și Arsenal – Chelsea orele 16.00 ( ora Londrei ). Asta e într-o duminică.Sâmbătă, pe 28, tot in Londra, se joacă Fulham – Bolton și West Ham – Bunrley, ambele la ora 15.00.Dacă mergeți pe acolo, trimiteți-ne o amintire ceva, foto sau video 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here