Dacă tot am vorbit de campionatele puternice din Europa și de cine a luat titlurile acolo, de ce să nu vorbim și de ăia mici? Știu. Nu atrage așa de mult o știre în care aflați de cine este campioana Sloveniei sau a Africii de Sud, însă fotbalul nu se joacă doar în Italia, Spania, Anglia sau Germania. Fotbalul este cel mai popular și răspândit sport de pe mapamond, așa că…. să dăm o tură …

În Macedonia, campioană a ieșit FK Makedonija GP Skopje, echipă ce a reușit să cuecerească primul său titlu de acest gen din istoria sa. Pe baza acestui triumf, va juca in turul 2 preliminar din Liga Campionilor, asta însemnând de fapt și prima sa participare într-o mare competiție europeană. Trebuie să ținem cont totuși că prima ligă macedoneană s-a înființat în 1992. Echipa din Skopje poate reuși chiar dubla dacă reușește să îi învingă în finala Cupei Macedonei pe cei de la Rabotnicki.

În Emiratele Arabe Unite, Al Ahly a reușit să cucerească cel de-al cincilea titlu din palmaresul său, ceea ce îi va dreptul să participe la Mondialul Cluburilor, competiție programată să se desfășoare la sfârșitul anului chiar în Dubai, capitala Emiratelor.

Mai este un Ah Ahly campion, de această dată în Egipt. Echipa din Cairo se află cel de-al cincilea titlu consecutiv în prima ligă egipteană și la cel numărul 35 din întregul palmares. Astea, alături de patru CAF ( Africa Champions League ), de două Cupe ale Egiptului și patru Supercupe ale Egiptului, formează un CV ce o transformă într-una din marile echipe ale continentului african. Chestia curioasă în cazul celor de la Al Ahly este că nu au un stadion propriu și își dispută meciurile pe Cairo International Stadium. (Bonus: Poze cu acest stadion )

În Turcia, după 6 ani de așteptare, Beșiktaș a reușit în sfârșit să iasă campioană, ba chiar a reușit dubla după ce a luat și Cupa Turciei, lucru pe care nu îl mai reușise nimeni din anul 2000, atunci când Galatasaray reușea eventul. Surpriza Turciei se numește Sivasspor, echipa unui mic oraș numit Sivas, normal, situat în centrul Anatoliei. Sivasspor are la activ doar patru participări în prima ligă turcă, iar anul trecut a terminat pe locul 4 la egalitate de puncte cu locul 3 ocupat de Beșiktaș. O replică a Unirii Urziceni? Atenție anul viitor.

În Suedia, o altă premieră în materie de campioane. Se numeșe Kalmar FF, echipă ce se proclama și ea pentru prima oară în istoria clubului campioană a Suediei. Cifra interesantă: Kalmar FF are șase jucători brazilieni în lot, trei englezi, iar restul suedezi. Un alt oraș de talia Urziceniului ( 35 000 de locuitori ) ce își proclamă echipa campioană.

Ne oprim aici pentru ziua de azi, însă vom continua cu viitoare posturi despre echipe ce au ieșit campioane pe toate coordonatele mapamondului. Fotbalul poate fi frumos, atunci când știi cât mai multe despre el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − 14 =