Balonul de Aur: Lev Yashin – Păianjenul negru (1963)

0
6004

Erau ani în care gazetarii sportivi spuneau că atunci când era pe teren Lev Yashin, echipa sa juca doar cu doi fundași și cinci atacanți.

Născut pe 22 octombrie 1927 în friguroasa Moscovă, Yashin copilul unei familii de muncitori, s-a văzut nevoit la rândul său, ca la doar 13 ani, să lucreze în aceeași fabrică de armament, cot la cot cu părinții săi. I-a plăcut hockey-ul, sport în care și-a probat pentru prima oară calitățile atletice, însă poarta montată pe oglinda de gheață i-a rămas prea mică în prea scurt timp și s-a deghizat în paianjen în fotbalul mare.  Era unul dintre acei tipi cu personalitate unică, diferit de restul muritorilor, un tip care înainte de fiecare meci trecea prin cabină pentru a se îmbrăca în super-erou, de portar. Impresiona cu cei 1.85 metri ai săi, un uriaș ce a ajungea la Dinamo Moscova în 1949 și care aducea un nou stil în maniera de a apăra poarta. A fost primul portar care ieșea din careul de 16 metri pentru a își intimida adversarii și pentru a domina ceea ce de atunci se transforma în teritoriul lui. Un teritoriu în care atacanții cădeau o dată și încă o dată în acea pânză de păianjen pe care o țeseau mâinile sale, acel stil revoluționar ( pentru epoca sa ) de apăra care le-a creat multora iluzia unui portar mare și abil, mult mai mare chiar și decât era el în realitate. Mișcările lui erau frânturi din cele ale unei feline, o figură ce avea să se transforme în ultimul fundaș al echipei mult înainte ca această inovație tactică să se fi inventat.

Exact ca un personaj Marvel, s-a îmbrăcat în negru pe durata întregii sale cariere, fidel unei singure iubiri (Dinamo Moscova, 1949 – 1971), ani în care a câștigat 13 titluri naționale în fosta Uniune Sovietică.

S-a transformat în legendă o dată cu participarea la Jocurile Olimpice din 1956 și la Campionatele Europene din 1960. A mai jucat la trei turnee finale ale Campionatului Mondial. Așa a ajuns să își treacă în palmares un titlu olimpic, un  titlu de campion european și Balonul de Aur primit în 1963, fiind primul portar ce primea respectivul premiu din partea francezilor de la L’Equipe.

Păianjenul negru avea să joace cel de-al treilea mondial al său în Anglia în 1966, acolo unde avea să fie liderul unei echipe sovietice ce obținea cea mai bună performanță din istoria sa la respectiva competiție (locul patru).

Lev Yashin a fost însă un personaj cât se poate de real, cu peste 150 de penalty-uri apărate de-a lungul carierei sale, cu 812 de meciuri jucate și 78 de selecții naționale. Un personaj care înainte de a se transforma în statuie de bronz și așezat în fața stadionului Dinamo din Moscova, era deja de  aur încă din 1963.

Opt ani de la acel premiu, se retrăgea pe stadionul Lenin, în fața a peste 100 000 de spectatori, într-un meci în care a avut alături nume mari precum Pele, Bobby Charlton, Eusebio, Gerd Muller sau Franz Beckenbauer. Nume care nu au dorit să lipsească de la întâlnirea cu unul dintre cei mari: Lev Ivanovich Yashin, Balonul de Aur din 1963.

La meciul său de retragere, a fost invitat și un fotbalist român în persoana lui Florea Dumitrache

IMAGINI VIDEO DE LA MECIUL DE RETRAGERE AL LUI LEV YASHIN!

Articolul precedentIbrahim Dossey
Articolul următorHai sa facem roata mare

1 COMENTARIU

  1. Un grande Yashin, en la historia del fútbol. Merecido homenaje.Excelente blog!!!Saludos de Buenos Aires.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here