Deşi se întinde pe o suprafaţă de 176.215km² şi are doar 3.286.314 milioane de locuitori (Mutule, fii atent!), Uruguay este ţara cu una dintre cele mai importante naţionale de fotbal din lume, dublă-campioană mondială, recordmenă a trofeelor obţinute la Cupa America şi care a oferit lumii fotbalului jucători de valoare şi pe care continuă să-i exporte în Europa în număr mare. Tot fotbalul uruguayan oferă şi una dintre cele mai mari rivalităţi din lume, clasicul dintre cele două forţe din Montevideo, Club Nacional şi Club Atletico Penarol. Dacă excludem meciurile din Marea Britanie şi Irlanda, derby-ul dintre cei doi giganţi din Uruguay este considerat cel mai vechi din lume, primul disputându-se în anul 1900.

ISTORIC

capClub Atletico Penarol

Anul înfiinţării: 1891, fondat sub numele CURCC (Central Uruguay Railway Cricket Club) de către angajaţii englezi ai unei companii feroviare. Din 1913, poartă denumirea actuală.

Campionate: 49

Cupa Libertadores: 5

Cupa Intercontinentală: 3

cnfClub Nacional de Football

Anul înfiinţării: 1899, primul club din Uruguay care nu a fost fondat de către imigranţi ca urmare a unirii forţelor a două cluburi ce aparţineau de două universităţi.

Campionate: 44

Cupa Libertadores: 3

Cupa Intercontinentală: 3

El Clasico Uruguayan

ec

Meciurile dintre cele două echipe se dispută pe stadionul naţional Centenario, arenă construită pentru Cupa Mondială din 1930 şi care poate găzdui în jur de 65.000 de spectatori. Prima întâlnire a avut loc în 1900, an în care a debutat şi campionatul din Uruguay, şi de atunci, cele două formaţii aproape că nu s-au oprit să joace una împotriva celeilalte.

Conform RSSSF (Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation), Nacional şi Penarol au disputat un număr record de derby-uri. Punând la socoteală atât era amatorilor cât şi cea profesionistă, şi incluzând toate competiţiile oficiale în care au participat, cele două cluburi din Montevideo s-au întâlnit de fix 400 de ori, depăşind cu un meci derby-ul din Scoţia dintre Celtic şi Rangers. Adunând şi meciurile amicale, se ajunge la impresionantul număr de 512 partide! Statistica este favorabilă celor de la Penarol. Aceştia au 183 de victorii şi 653 de goluri marcate, Nacional 166 de victorii şi 613 de goluri marcate, în timp ce 163 de partide s-au terminat la egalitate.

DOMINAŢIE TOTALĂ

Pe lângă numărul extrem de mare de meciuri jucate, cele două echipe se remarcă şi printr-o stăpânire deplină a campionatului din Uruguay, nemaîntâlnită nicăieri în lume. Începând din 1900 şi până în prezent, cu excepţia sezonului din anul 1908, nu a existat campionat în care Penarol sau Nacional să nu fie pe unul din primele două locuri! Şi poate că ar fi fost şi în 1908, dacă cele două nu se retrăgeau pe parcursul campionatului. Doar 18 trofee le-au scăpat celor două, dar în 17 ediţii, măcar una din ele a fost în luptă şi s-a clasat pe locul al doilea (Până în 1993, campionatul s-a desfăşurat în stilul clasic, cu meciuri tur-retur. Din 1994, s-a trecut la sistemul întâlnit des în America de Sud, cu două campionate în acelaşi sezon, Apertura şi Clausura, câştigătoarele celor două disputând finala campionatului). Numai în Scoţia, Celtic şi Rangers se pot lăuda că se apropie de această performanţă, lipsind de pe unul din primele două locuri în 5 ocazii, şi, recent, după destrămarea Iugoslaviei, Steaua Roşie şi Partizan.

Această dominare s-a extins şi pe întreg continentul sud american. Din primele 12 finale ale Cupei Libertadores, Penarol sau Nacional au lipsit doar din două, câştigând împreună patru din cele zece finale disputate.

SUPORTERI

În Uruguay e aproape imposibil să nu fii de partea uneia dintre echipe, şi conform unui sondaj, în jur de 85% dintre microbişti susţin Penarol şi Nacional, primii având un uşor avans. Ca în orice alt mare derby, şi acesta a fost marcat de violenţe de-a lungul timpului, atât între suporteri, cât şi între jucători. Spre exemplu, în 1990, jucătorii celor două echipe s-au bătut atât de grav în timpul meciului, încât arbitrul i-a eliminat pe toţi 22 şi meciul a fost abandonat, iar în 2000, în urma unei alte bătăi generale, nouă jucători au petrecut o lună după gratii.

În istoria recentă, cele două galerii s-au duelat în…steaguri. În 2011, la meciul din Cupa Libertadores contra celor de la Independiente, fanii lui Penarol au afişat un steag gigant, record mondial la acea vreme. Acesta cântărea două tone, măsura 310mx48m, a costat 33.500 de dolari şi a fost nevoie de 300 de fani pentru a-l căra.

eccap

Însă rivalii lor nu s-au lăsat mai prejos, şi în primăvară acestui an, cei de la Nacional au spulberat recordul, aducând pe stadion, tot la un meci din Cupa Libertadores, un steag cu dimensiunile 600mx50m!

eccnf

PREZENT

2013

Ieri a avut loc derby-ul, încheiat poate neaşteptat cu victoria lui Penarol, 3-2. Asta pentru că aceştia nu se află într-o formă foarte bună, în timp ce Nacional putea deveni lider cu o victorie, dovada că încă o dată, teoria conform căreia una dintre ele se luptă pentru câştigarea campionatului este adevărată. Din loturile celor două echipe fac parte jucători cunoscuţi în Europa, Rodolfo Arruabarrena (antrenor acum la Nacional), Alvaro Recoba, Ivan Alonso, Andres Scotti, la Nacional şi Marcelo Zalayeta şi Fabian Estoyanoff la Penarol, dar şi tineri de perspectivă gata să fie noile vedete din Uruguay, cum ar fi Jonathan Rodriguez (20 de ani), autor a unei duble pentru Penarol la primul său Clasico.

1 COMENTARIU

  1. Alvaro Recoba ( 38 ani ), decisiv în cel mai tare meci din Uruguay. ”El chino” a marcat un golazo în ultimul minut al meciului Nacional – Peñarol | VIDEO-SPORT TIKITAKA.RO

    […] Nacional – Peñarol este considerat a fi cel mai vechi derby din lume, după cele din insula b… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − 2 =