În aceste zile are loc în Rusia a 21-a ediție a Campionatului Mondial de fotbal. România, după cum ne-am obișnuit a ratat calificarea fără să emită prea mari pretenții. Probabil Federația ar putea scoate fără prea mari eforturi un best seller dacă ar scrie o carte despre cum să nu te califici la Mondiale.

Ne-am obșinut, cum am mai spus, cu necalificările așa că nu e nicio dramă pentru noi. Cu siguranță dramă și chiar catastrofă e pentru Italia, Olanda, chiar și SUA, nu pentru noi. Noi suntem obișnuiti să ne alegem favoriți la Mondiale. Eu unul țin cu Brazilia la Mondialul ăsta. Mi-a plăcut dintotdeauna Brazilia dar favorita numărul 1 a fost Olanda cam de când am început să înțeleg fenomenul ăsta. Mai exact de la primul meu Mondial văzut integral, Franța 1998!

Aveam 12 ani și abia așteptam primul meu Campionat Mondial. Am amintiri vagi despre cel din 1994 așa că nu pot să spun că știam despre ce era vorba. În plus aveam doar 8 ani. La vremea respectivă nu existau atâtea canale de mediatizare cum avem în prezent. Tot ce îmi amintesc de la acel Mondial sunt urletele fratelui meu mai mare pe la 3, 4 dimineața la golurile lui Hagi, Dumitrescu sau Răducioiu.

Pe 15 iunie 1998, naționala României debuta pe Stade de Gerland din Lyon împotriva Columbiei. Columbienii veneau cu siguranță cu ambiție de răzbunare după ce în SUA nu le administrasem doar o simplă înfrângere ci și o umilință. Ei se vedeau campioni la finalul acelui turneu. Aveau și motive să o facă. În preliminariile din America de Sud a cam măturat tot ce a prins, să nu mai zic de un 5-0 cu Brazilia, chiar viitoarea campioană mondială. I-am bătut cu 3-1 în 1994. În 1998, sorții au ales ca cele două să se întâlnească din nou. Meciul a fost destul de strâns cu ceva mai multe ocazii de partea noastră. Moldovan ratase câteva ocazii bune de a marca însă cel care ne-a adus bucuria a fost Adrian Ilie.

Atacantul Valenciei și-a arătat clasa în finalul primei reprize când a marcat, probabil, cel mai frumos gol al său la națională. După o pasă genială trimisă de Hagi, Ilie mișcă balonul cu vârful bocancului din fața fundașului columbian, își potrivește pașii și trimite cu delicatețe o scăriță peste Mondragonn deschizând scorul. Meciul s-a încheiat cu 1-0 și obțineam o victorie importantă. Era primul gol marcat al României la Mondialul din 1998 și ce gol! Din grupă mai făceau parte Anglia și Tunisia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − 6 =