nadal

Rafael Nadal a ajuns la al 13-lea titlu de Grand Slam după ce l-a învins pe Novak Djokovic în finală și-și menține invincibilitatea pe hard. Nadal a știut să profite foarte bine de toate greșelile pe care le-a comis sârbul, greșeli care au decis în mare măsură meciul. Liderul mondial a căutat mai mereu să fie agresiv, să trimită mingi cât mai lungi pentru a-l menține pe adversar dincolo de linia de fund a terenului și să-și câștige punctele. Parțial a și reușit acest lucru având mai multe lovituri câștigătoare, iar în setul doi și o bună parte din cel de-al treilea superioritatea sa față de spaniol a fost evidentă. Problema a fost că, jucând deseori la limită, Djokovic a făcut foarte multe greșeli, iar atunci când a avut ocazia să câștige pe serviciul advers s-a dovedit destul de ineficient.

statistică

Meciul a început cu un prim set în care Djokovic a comis destul de multe erori neforțate (14-4), iar Nadal, mai stăpân pe loviturile sale, s-a impus cu 6-2. Sârbul a reușit să echilibreze finala în manșa a doua când multe din mingile care plecau din racheta sa ajungeau acolo unde își dorea. Chiar dacă Rafa câștigase până atunci majoritatea raliurilor, Nole și-a adjudecat punctul turneului, făcând totodată și primul său break. Cu toate că avea să piardă imediat avantajul acesta, el și la recăpătat peste doar un alt game și apoi a închis setul pe propriul serviciu.

Odată cu refacerea egalității în meci, Djokovic a și preluat controlul, jucând în acele momente la un nivel net superior lui Nadal. Setul trei l-a început într-o manieră impresionantă. Punctând decisiv și forțându-l pe adversar să greșească, câștigătorul din 2011 a făcut break la 0 încă din primul game, iar în scurt timp a ratat posibilitatea să facă 3-0. Însă atunci când conducea cu 3-2, s-a produs o cădere inexplicabilă în jocul sârbului. Acesta a început să-și piardă din nou controlul pe lovituri, forehand-ul care a fost atât de sigur odată cu setul doi a început să iasă de prea multe ori afară sau să se oprească în fileu, iar Rafa e egalat la 3. O altă lovitură pentru Djokovic a fost la 4-4 când a condus cu 40-0, dar a ratat toate cele trei mingi de break. Iar apoi Nadal a și-a fructificat șansa de a luat setul pe serviciul advers. De notat ar fi că sârbul a făcut 17 puncte direct câștigătoare, însă același număr a fost și în dreptul erorilor neforțate.

Setul patru a avut un istoric asemănător cu cel al decisivul finale de ieri dintre Serena Williams și Victoria Azarenka. După ratarea a două mingi de break în debut, Nole a continuat să greșească, părând că și-a pierdut din concentrare și arătând puțin inferior adversarului din punct de vedere fizic. Chiar și aici, într-un set cu doar șapte game-uri, capul de serie numărul 1 al turneului a comis 11 erori neforțate.

sursă foto: usopen.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here