PROFIL8Etapa a opta de astăzi (Castres-Ax 3 Domaines) este prima etapă montană din Turul Franței 2013, rutierii având de trecut peste primele două cățărări dificile, ambele fiind situate în ultima treime a traseului. E de așteptat ca astăzi să apară modificări majore în clasamentul general, Daryl Impey să-și piardă tricoul galben și, poate, o primă luptă directă între favoriții la victoria finală.

Deși avem prima cățărare de categorie specială și prima de categoria întâi, primii 120 km din cei 193,5 sunt aproape plați (există o singură cățărare de categoria a patra ce se închie la km 26,5), ceea ce le oferă sprinterilor prilejul să se bată pentru punctele de la sprintul intermediar de la Quillan, situat la 119,5 km de la start.

Prima cățărare specială din acest an din Turul Franței este Col de Pailheres. Când vor ajunge în vârful acestei ascensiuni, rutierii vor ajunge și în cel mai înalt punct al acestei ediții, 2001 m. Cățărarea se va încheia la km 166, după o lungime de 15,3 km, în care panta medie va fi de 8%, iar cea maximă de 10,5%.

PROFILCOLSCOTES_1

După coborârea de pe Col de Pailheres, cicliștii vor începe să urce pe Ax 3 Domaines, cățărare de categoria întâi, care se va încheia la un kilometru de finalul etapei. Lungimea acestei ascensiuni este 7,8 km, panta medie este de 8,2%, iar panta maximă de 10,5% se regăsește la jumătatea cățărării.

PROFILCOLSCOTES_2

În istoria Turul Franței s-a mai întâmplat de trei ori, 2003, 2005 și 2010, ca o etapă să se încheie pe Ax 3 Domaines, după ce plutonul a trecut mai întâi peste Col de Pailheres. În 2003, aici s-a impus spaniolul de la CSC câștigător al turului în 2008, Carlos Sastre, în 2005 a câștigat austriacul de la Gerolsteiner, Georg Totschnig, iar în 2010, Christophe Riblon de la AG2R.

sursă foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here