Curtea Egipteană a condamnat la moarte 11 persoane, inclusiv una în absenţă, în rejudecarea masacrului de pe stadionul din Port Said, din februarie 2012.

Zece acuzaţi au primit 15 ani de închisoare, 15 vor petrece 10 ani după gratii, iar alţi 15 vor sta doar 5 ani. Unul singur a primit închisoare de un an, iar 21 au fost achitaţi. Printre cei care au primit pedepse de 5 ani se numără şi doi ofiţeri de poliţie de la Direcţia de Securitate a oraşului Port Said, precum şi un oficial al clubului Al Masry. Condamnaţii vor putea face apel.

Firul evenimentelor

Februarie 2012: 74 de suporteri Al Ahly nu s-au mai întors acasă din deplasarea de la Port Said. Mai multe despre evenimentele de la finalul partidei Al Masry – Al Ahly puteţi citi aici.

Ianuarie 2013: 21 de suporteri Al Masry sunt condamnaţi la moarte, iar verdictul pentru ceilalţi 52 este amânat. În Cairo, fanii lui Al Ahly salută sentinţele, dar sunt nemulţumiţi că niciun ofiţer de poliţie nu a fost condamnat. În Port Said au loc proteste, în urmă cărora 40 de persoane îşi pierd viaţa.

Martie 2013: Curtea de Apel menţine pedepsele cu moartea pentru cei 21 de suporteri, condamnă 5 persoane la închisoare pe viaţă, alte 19 primesc pedepse între 5-15 ani (inclusiv doi ofiţeri de poliţie), iar 28 sunt achitate.

Februarie 2014: Curtea de Casaţie aprobă rejudecarea cazului.

Aprilie 2015: 11 suporteri sunt condamnaţi la moarte, dar instanţa trimite documentele către Marele Muftiu al Egiptului, cea mai înaltă autoritate religioasă a statului, pentru ca acesta să-şi exprime opinia cu privire la verdictele date, în conformitate cu legea Islamică Sharia.

sursă: ahram.org.eg

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + six =